jom follow....

Thursday, 28 April 2016

Terasa Demi Masa..

Isi lah masa dengan benda yang berfaedah.....

Kadangkala terasa
Terlalu banyak masa
Kadangkala terasa
Masa yang ada
Bagaikan tiada.

Telah tertulis
Tentang ruginya manusia
Bila bermain dengan masa
Masa dijadikan alasan
Masa dijadikan ukuran
Masa dijadikan harapan.

Selalu berharap
Punya banyak masa
Untuk bertemu
Walau tiada kata, hanya kelu.

Selalu berharap
Masa itu terhenti
Biar saat terindah
Terus disisi.

Masih adakah masa
Untuk aku meluah rasa?

Tuesday, 5 April 2016

Suatu malam di Lenggeng...

Suatu masa dahulu, di tempat ini aku menimba ilmu sepelet!
Dulu, masa kerja kat kompeni swasta, aku paling seronok apabila diberi tugasan membuat kerja-kerja pengujian elektrik sehingga waktu malam. Maksud aku, dapat overtime banyak-banyak kalau kerja sampai malam ni.

Lagi satu, seronok sebab aku tak perlu menatap muka bos. Sebabnya, masa tu aku bebas bekerja berpaksikan pengetahuan bidang kejuruteraan elektrik. Dan setiap detik yang berlalu pada masa itu semuanya adalah 'wang'.

Tapi, bukannya semua kerja sampai lewat malam itu seronok. Adakalanya, tak seronok jugak sebab keadaan tapak projek masa tu yang sunyi sepi dan dingin kadangkala mencengkam hingga ke tulang sum-sum.

"Nak buat apa kita malam ni?", Tanya Man Toba sambil mengetuk batu seperti orang zaman Paleolitik.

Current transformer dah test, wiring check dah buat, circuit breaker timing test pun dah selesai, voltage transformer pun dah siap test. Man masih main ketuk batu mengikut rentak irama kompang kenduri kahwin.

"Jom kita main snuker..?", Man memberi cadangan bernas apabila mendapati aku mati akal.

"Best jugak tu, aku pun dah lama tak main.", Aku bersetuju walhal aku tak pernah sentuh kayu snuker.

"Wah, seronok jugak main snuker ni ye?", Aku tersengih selepas mendengar cadangan Man.

Waktu itu, walkie-talkie aku berbunyi. Entah siapalah yang kacau daun di senja-senja hening ni.

"Anoy... Masuk-masuk....", Suara penghulu tester En. Zimbo kedengaran di corong speaker walkie-talkie.

"Haa, Zimbo... Masuk-masuk...", kepala Man tegak seperti burung unta menanti dedak.

"Dah nak maghrib ni.. Meh masuk naik atas kat Control Room ni, semayang maghrib. Lepas tu, kau dengan Man pergi tutup semua isolator box kat semua Bay 500kV yang kita test tadi...", Arahan Chief Tester panjang berjela.

Antara tester hebat pada masa tu - Dari kiri Tarikh, PokShe, Ikhsan, Ijat, Anoy, Janggut, Man Toba dan Chief tester Zimbo.
Selesai menunaikan solat maghrib berjemaah, aku lepak dekat lobi parking sambil hisap rokok Dunhill yang terakhir untuk malam tu.

"Anoy, jom pi pasang box kat isolator tu..", Pelawa Man sambil mengkibas-kibas stokin beliau yang berbau macam haramjadah kat sebelah aku.

PLEPEK!PLEPEK!PLEPEKK..!! Bunyi stokin Man disaluti dengan aroma yang kurang menyeronokkan.

Serta-merta, sel-sel hormon andrenalin mula bergabung lalu reaksi tenaga kinetik aku bertindakbalas dengan menyucuh api rokok dicelah pelipat siku Man tanpa ragu-ragu.

"Adoi..", Man menjerit.
...........................................................................................................................................

Sunyi betul keadaan kat Pencawang Masuk Utama 500kV/275kV, Lenggeng malam tu. Nak pulak kawasan tu jauh dari penempatan orang kampung.

"Man, hang pi kat belah sana.. Aku buat kat belah sini...", Aku memberikan arahan kepada Man seperti seorang bapa kepada anaknya. Maklumlah, aku ni lebih senior daripada Man yang baru belajar nak jadi tester yang hebat.

Kami melakukan kerja dengan tekun tanpa menghiraukan bunyi sayap nyamuk yang mengepak meminta darah. Sehinggalah pada bay yang terakhir, aku tengok Man Toba masih khusyuk memutar skru menggunakan spanar saiz 10. Man... Dia kalau buat kerja memang khusyuk, biasalah budak baru kerja....

"Hihihihihiiiiiiiiii.....! Hiihihiiiihiiiiiiiii......! Hihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!"

Aku pandang muka Man, Man pun pandang muka aku.. Man mula bisik sambil tangan dia memutar skru kat isolator box secara automatik,

"Anoy, hang dengaq tak bunyi suara pompuan ketawa tadi?"

"Aku dengar... Rilek la, Man.. Tu suara orang berlakon dalam tv lah..", Aku cuba buat-buat tak takut.

"Noy, kat sini mana ada orang pasang tv. Mana ada rumah orang.. Kiri, kanan, depan, belakang semua hutan.....", Man Toba bisik perlahan tapi kali ni dia mencangkung makin dekat dengan aku sambil memutar skru pada isolator box.

"Hang ni penakut la, Man... Keh..! Keh..! Keh..!", Aku ketawakan Man yang penakut.

Daripada mencangkung buat kerja tadi, aku bangun berdiri. Sambil bercekak pinggang dengan screwdriver dalam genggaman, aku cakap lagi kat Man..

"Dalam dunia ni mana ada hantu yang boleh cekik orang sampai mati. Hang pernah dengar cerita hantu bunuh orang sampai mati? Karut la...."

Masa tu, suara ketawa masih lagi kedengaran.. Makin lama, makin kuat....

"Hihhihiiiiiiiiiiiiiii..! Hihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..."

Sambil bercakap, tiba-tiba mata aku terpandang satu lembaga serba putih dekat kawasan pekerja construction longgokkan bushing dan komponen lain untuk pembinaan menara talian. Aku terdiam. screwdriver terjatuh dari genggaman...

Dengan tak bagi isyarat, dengan lajunya aku terus lari tinggalkan Man yang masih terkontang-kanting menutup cover isolator box 500kV tu.

"Woit, Anoy? Awat hang lari..? Awat hang tak tunggu aku woiii...!?", Pekik Man dalam pelik.

"Man lari, Man..!!! Lariiiiiiiiii....!!!!", Aku menjerit sambil berlari laju macam The Flash.

Masa aku dah nak sampai kat van, aku nampak Man berlari lagi laju daripada aku tadi. Kami masuk dalam van. Aku cerita dengan Man, apa yang aku nampak... Pucat muka masing-masing...

Malam tu baru aku percaya, hantu boleh buat orang mati. Bukan mati sebab kena cekik dengan hantu tapi mati sebab terkejut kena heart attack!


Bergambar untuk kali terakhir sebelum Stesen Pencawang Masuk Utama 275/500kV ini diserahkan kepada pihak TNB.