jom follow....

Thursday, 28 May 2015

Kalaulah Ikan Kelah Boleh Bercakap...

Apakah benar ikan puyu mempunyai kuasa mistik?
Baru pukul 2.00 pagi..? Puteri Awliya merengek minta didodoikan sebelum dia betul-betul nak tidur. Cikgu Shila pulak dah tak larat berjaga malam menyusu dan mendodoikan puteri Awliya. Atas dasar tanggungjawab, aku pun 'melayan' rengekan baby yang baru dua bulan lahir melihat dunia itu sehingga dia terlena.

Sekarang, Cikgu Shila, anakanda Harith dan puteri Awliya masing-masing sedang 'belayar' dibuai mimpi indah agaknya. Tinggal aku sorang terkebil-kebil bertentang mata dengan ikan puyu yang sedang duduk diam didalam akuarium. Macam seram pulak bila aku tenung mata ikan puyu tu lama-lama, langsung mata dia tak berkerdip walau sekali. Sesekali terfikir, ikan ni tak pedih ke mata dia bila berenang dalam air?

"Apa nak buat ni? Awliya dah tidur, tahajjud pun sudah...", Aku mula mengomel sorang-sorang dalam gelap sambil meraba-raba misai yang serabai belum dicukur.

Kenapa entah malam tu, mata yang redup keperangan ni langsung tak mengantuk. Dalam otak ni asyik fikirkan benda yang pelik-pelik je. Terbayang kalau ikan puyu yang aku tenung tadi boleh bercakap, mahu mati terkejut aku dibuatnya! Hish, simpang!!

Tiba-tiba, fikiran yang kudus ini melayang dan memori ini tercuit dengan keindahan yang ada di Tasik Kenyir. Teringat pulak kat ikan kelah yang ada kat sana.
Kelihatan Dato' Roslan (berbaju hijau) sedang memberi taklimat kepada peserta supaya tidak seronok sangat hingga melompat-lompat didalam bas apabila tiba di Tasik Kenyir nanti..
Sesi bergambar free style bersama peserta dan urusetia MPPPL.
Ada bengkel mesyuarat sebenarnya masa tu kat sana. Dalam masa yang sama, ada agenda lawatan bio-diversiti ke Pusat Santuari Ikan Kelah di hulu Sungai Cacing yang terletak dalam kawasan Tasik Kenyir. Perjalanan ke Sungai Cacing mengambil masa kira-kira satu jam setengah dari jeti Tasik Kenyir Resort.
Sesi lawatan tapak ke salah satu Empangan yang masih dalam pembinaan di Tasik Kenyir.
Ahli-ahli unit PAKAR yang handal dalam bab menyelam ke dasar tasik!
Bot yang kitorang naik adalah jenis bot laju. Tapi entah kenapa, bot laju yang aku naik dengan kawan-kawan Unit Pakar tu macam tak laju aje. Senang-senang je bot laju lain pintas dengan mudah. Lantas membuatkan aku terfikir,

"Brader driver bot ni mungkin bukan berjiwa rider agaknya?"

Tapi, dalam masa yang sama bagus jugak bot tu tak laju, takdelah aku gayat sangat naik bot.

Nampak tak bot kami sedang ketinggalan..? Bot kamilah yang paling corot sekali.. Huhu!
Kelihatan aku(bertopi merah) sedang cuba mengecilkan pori-pori perut supaya perasaan menggelabah menaiki bot tak jelas kelihatan!
Aku syorkan kawan-kawan yang sukakan green environment, suka membidik gambar menggunakan DSLR... Disinilah tempatnya untuk korang rileks sambil membidik gambar-gambar terbaik!
Masa naik bot tu, aku memang menggelabah! Mana taknya, masa tu air tasik tengah tinggi sebab effect banjir kat Pantai Timur hari tu. Brader bot tu kata, hujung bulan Mei baru air tu perlahan-lahan ke paras normal semula. Semasa dalam perjalanan, aku mengharapkan brader bot pandu dengan dengan cermat dan tahu selok-belok kawasan tasik supaya tak terlanggar tunggul kayu balak bermutu tinggi yang ada didalam air Tasik Kenyir!

Selain itu, fikiran yang kudus ini juga terus dimomok-momok kan lagi oleh akal bahawa didalam air tasik Kenyir yang yang super dalam dan luas sangat-sangat ni ada ikan toman sebesar tong drum yang lapar menanti mangsa bot terbalik untuk disambar! Menggelabah aku makin menjadi-jadi!!

Bot telah pun sampai di Pos Kawalan Santuari Kelah
Ini baru Pos Kawalan, tempat mendengar taklimat pegawai Santuari Kelah... Lubuk ikan kelah tu masih jauh lagi.

Suasana kat sini terasa amat tenang. Udaranya segar, bau hutan, bau air sungai dan lanskap hutan dihiasi pokok-pokok kayu balak yang tinggi tumbuh menjulang. Air sungainya yang jernih. Jauh berbeza dengan keadaan di kota batu Kuala Lumpur.

Sebelum sampai kat lubuk kelah, kita kena tracking dulu....!
Kelihatan semua Hulubalang Lubuk sedang berusaha menangkap ikan kelah menggunakan Hikmat Tangan Bergetar!
Kaum Hawa juga tidak ketinggalan mempraktikkan Hikmat Tangkap Ikan Tanpa Was-Was di lubuk kelah.

Sesi bergambar dalam keadaan basah.
Kelihatan Raja Renang sedang memberikan sepatah dua kata kepada ikan kelah sebelum beliau membuat demo kuak kupu-kupu kepada ikan-ikan kelah yang terlibat.
Bila jejak je kaki kat dalam air, ikan kelah datang mengerumun. Ikan kelah ni takde gigi, jadi jangan takut le bila menjejakkan kaki dalam kawasan lubuk ikan kelah ni sebab ia tak menggigit macam ikan piranna. Ikan kelah cuma akan sedut-sedut je kulit bila berada dalam kawasan lubuk ni. Apa yang menariknya pasal ikan kelah kat sini, ia amat jinak. Jinak macam kucing. Fakta menarik untuk aku kongsikan kat sini ialah walaupun kaki korang bau cagu, ikan ni akan tetap menyedut-nyedut kaki yang bercagu tu. Keh! Keh! Keh!

Pengembaraan menaiki bot menyusuri anak sungai ke lubuk kelah memang adventure! Dapat memegang ikan kelah hidup pun satu pengalaman baru bagi aku.

Satu hari nanti kalau korang ada peluang,datang le ke Tasik Kenyir nikmati keindahan alam yang ada sebelum semua nikmat ni hilang.

Aku tak kisah kalau nikmat keindahan alam ni hilang disebabkan oleh janji-janjiNya tapi kalau disebabkan oleh kita, macam mana?

P/s:Bersamalah kita menjaga kebersihan dan keindahan alam sekitar kita..
                                       

Friday, 15 May 2015

Jidin Koboi Buat Surprise!

Hari yang suam-suam kuku pagi tu, aku dapat called dari Jidin Koboi. Suaranya macam biasa, garau ala-ala suara Incredible Hulk dalam cerita Avengers:Age Of Ultron yang tengah hangat kat pawagam sekarang ni.

"Anoy, apasal lu tak ikut wedding photoshoot hari tu?", Suara Jidin Koboi kedengaran dihujung talian.

"Hang agak-agak la, aku nak pi macam mana? Time tu kan aku outstation pi Tasik Kenyir. Melawat ikan kelah.. Hahahaha!", Aku jawab selamba sambil gelak-gelak.

Jidin Koboi senyap. Selalu dia ketawa kuat-kuat walaupun apa yang aku cakap tu tak lawak. Aii, kali ni dia lain.

"Apasal Jidin?", Aku tanya dia dengan nada serius.

"Disebabkan lu tak ikut hari tu, diorang kata dah tak nak kawan dengan lu. Lepas tu, diorang kata nak delete terus nama lu dari group photographer kita..", Jidin Koboi kembali diam.

Aku termenung kejap.

"Hmmm, aku no hal.. Banyak wedding project terbengkalai kalau diorang buang aku. Takpe Jidin, rezeki semua dari Allah SWT...", Jidin Koboi diam lagi.

Jidin diam, aku pun diam. Mungkin, masing-masing tengah berfikir apa pulak nak jadi lepas ni. Atau mungkinkah lepas ni, aku dan Jidin Koboi akan berkolaborasi membuat satu team baru wedding photographer atau mungkin Jidin Koboi akan ajak aku membuat bisnes menjual ikan pekasam dekat Lenggong, Perak.

Entah kenapa tiba-tiba masa tu suasana jadi senyap sunyi..... Melayan blues agaknya...?

Tiba-tiba dari dalam telefon aku dengar bunyi berdengkur. Ya, dengkuran Jidin Koboi bertalu-talu dihujung gegendang. Lalu, aku terus putuskan talian. Siot betul Jidin Koboi, aku bercakap bagai nak rak.. Boleh pulak dia tidur berdengkur sambil bercakap telefon! Ceh!!

Wedding photoshoot? Takpe, biar Leman Laptop yang kasi setel. Aku sekarang sejak berpindah ke JKR cawangan baru, kerja bertambah. Kadang-kadang kerja tu melimpah-limpah, kalau tak siap kerja, mahu effect pulak SKT bila hujung tahun! Tapi, bak kata Cikgu Shila..

"Buat mana yang dapat dulu, yang datang kemudian buat kemudian....!"

Petang tu, aku balik kerja. Macam biasa naik tren LRT menghala ke Sri Petaling. Sampai rumah, aku cari nasi. Makan sepinggan dua. Cikgu Shila masak sambal tumis sardin hari tu...

Lepas makan aku terus melayan anakanda Harith dan seterusnya menghadap anakanda Awliya Nur Tihani yang baru dilahirkan dengan penuh rasa cinta. Syukur, alhamdulillah.

Aku mengensot perlahan-lahan lalu baring disebelah puteri yang baru keluar melihat dunia dan dengan perlahan penuh sopan-santun aku berkata,

"Awliya nak dengar tak satu berita yang happy sangat-sangat? Awliya lahir je kat dunia ni kan, abah terus hilang kawan tau.. Awliya happy tak?"

Awliya terus menangis, meraung macam sedih sangat-sangat.. Hmmm, nampak sangat dia tak happy dengar berita tu tadi.

P/s : Biarlah abah hilang kawan, tapi abah still boleh kawan dengan Cikgu Shila, anakanda Harith dengan puteri Awliya.. Kan?