jom follow....

Friday, 28 August 2015

Cengkenit Oh Cengkenit..!

Aku bangga menjadi sebahagian daripada warga kerja Jabatan Kerja Raya
Selepas selesai membuat kerja audit tenaga di bangunan JKR Putrajaya, kereta medium line buatan Proton ini terus memecut membelah lebuhraya SKVE - BESRAYA tanpa segan silu biarpun abang-abang driver lori cuba tak nak bagi laluan tatkala kereta medium line ini dengan bongkaknya hendak memotong.. Citt!! Itu macam punya driver pun ada ka?

Sampai je kat rumah, aku disambut oleh anakanda Harith yang berjalan ke pintu pagar sambil memegang mainan keretapi Thomas & Friends di tangan.

"Abah, kenapa pagi tadi abah tinggalkan Harith lepas tu pergi work?", Tanya dia dengan petah sambil kening dinaikkan sebelah macam penyanyi tersohor malaya,Ziana Zain.

Aku senyum semanis kurma bila mendengar pertanyaan yang sama dari Harith setiap hari bila balik dari kerja.

"Abah pergi work, cari rezeki nak beli susu dengan beras untuk Harith makan la..", Dan setiap hari juga, skrip jawapan ini aku berikan untuk menjawab soalan Harith kenapa bila dia celik mata, aku dah tiada disisi..
Thomas & Friends - ihsan Google.
Semasa dia berjalan, aku perasan sesuatu.. Anakanda Harith jalan mengengkang..

"Eh, apasal?", Tanya aku dalam hati sambil bukak stoking yang baunya macam nak kepam.

"Harith, kenapa jalan kengkang-kengkang tu?", Harith memandang sambil tersenyum.

Sekarang ni, kening aku pulak yang naik sebelah macam Ziana Zain!

"Harith tahan kencing tadi.. Sebab tu 'bird' harith sakit.. Takpe, Harith boleh tahan. Abah jangan risau ye..", Kata anakanda Harith sambil main keretapi Thomas & Friends.

Dahi aku berkerut. Takkan la sakit tahan kencing sampai jalan mengengkang? Bukan kalau sakit tahan kencing jalan mengepit ke? Aku pun terus pening dengan ideologi aku sendiri.. Namun  demikian, aku masih tak puas hati..

"Harith, sayang abah... Meh sini sekejap, boleh tak abah nak tengok 'bird' Harith kenapa sakit sangat...?", Anakanda Harith menggeleng.

Lepas puas dipujuk-pujuk, baru Harith bagi tengok sakit dia. Masa belek-belek tu, aku perasan macam ada benda kecik cenonet kat kawasan 'bird' Harith. Terus terlintas dalam fikiran,

"Cengkenit?!"
This is the cengkenit's!

Lalu, aku pun google dalam internet untuk pastikan betul ke benda kecik ni cengkenit? Google punya google akhirnya memang betul la benda cenonet tu cengkenit.

Bila disentuh Harith terus meraung... Meraung sungguh-sungguh! Aku kaget, menggelabah, libung libu! Tak pernah dia meraung sungguh-sungguh macam ni sejak dia lahir. Terus aku dukung anakanda Harith masuk bilik, baringkan dia. Aku pun dengan pantas memulakan aktiviti membuang cengkenit kat 'bird' Harith!

Harith masih menangis, meraung kesakitan. Aku jadi macam tak sampai hati nak cabut cengkenit tu. Tapi, kalau tak cabut nanti anakanda Harith makin sakit bila cengkenit tu asyik sedut je darah dia.

Nak mencabut cengkenit tu bukan main payah, Kalau ada minyak tanah, senang. Ini tawakal je cabut main tarik pakai tangan. Raungan Harith makin kuat..

Setelah bersusah payah menahan sepak terajang Harith yang meronta minta dilepaskan, akhirnya cengkenit durjana si penghisap darah 'bird' telah dapat ditarik buang serta dipenyekkan hingga lunyai! Walau bagaimanapun, Harith masih menangis. Mungkin kerana bisa kesan gigitan cengkenit tu masih ada terasa.

Aku biarkan Harith menangis sambil memujuk,

"Dah la tu, Harith.. Kan abah dah buang cengkenit tu.. Berhentilah menangis ye.. Kita kan lelaki, lelaki mana ada menangis lama-lama..."

Harith masih tak berhenti menangis. malah raungannya makin hiba.

"Okeylah, Harith berhenti menangis lepas tu tahan sakit. Kalau Harith dah tak nangis abah janji, abah belikan je apa yang harith nak.. Abah janji, abah tak pernah tak tunaikan janji abah dengan Harith, kan?"

Harith terus berhenti menangis. Lalu budak bijak berumur 4 tahun berkata dalam sedu-sedan,

"Abah dah janji, kan? Kalau macam tu harith nak robot Gundam yang warna merah dengan purple tu...", Harith kembali senyum selepas 2 minit berhenti meraung.

"Ah, kacau..!", Jerit aku didalam hati sambil tersenyum kelat memandang wajah Harith yang masih bergenang airmata.

Sekarang ni aku pulak yang rasa macam nak menangis. Mana pulak nak cekau duit tengah-tengah bulan ni untuk beli robot Gundam Harith? Uwaaaa...!!!

Moral : Jangan janji yang bukan-bukan!