jom follow....

Tuesday, 24 June 2014

Tragedi Malam World Cup!

Kopi pahit dah ready! Cikedis dah standby! Jersi bola dah pakai! Inilah agaknya yang dikatakan demam World Cup yang diorang dok heboh perkatakan sekarang ni. Malam ni aku dah plan nak tengok game antara Brazil vS Mexico. Pukul 3.00 pagi! Lepas tahajjud nanti terus nak layan bola pesta samba. Tapi, sekarang baru pukul 9.00 malam....

Sempena menantikan detik bersejarah Brazil vS Mexico, aku baca buku novel yang wife aku beli masa kat Pesta Buku Antarabangsa bulan lepas. Hairan, apa entah yang best sangat baca buku kontot yang tebal-tebal ni... Kadang-kadang aku bising jugak, kenapa dia suka sangat baca novel. Dia jawab,

" Minat orang perempuan dengan orang lelaki tak sama. Awak suka pergi mancing, tangkap ikan puyu kat bendang ada saya bising-bising? "

DUSHH! Terkena aku kat situ.. Moralnya, jangan persoalkan hobi orang dan jangan persoal kenapa dia suka dengan benda yang dia suka walaupun benda tu kita nampak remeh dan tak suka. Okay, lepas tu aku cuba mendalami minat wife aku : membaca novel. Aku baca tak sampai 20 minit dah start mengantuk! Ini tak boleh jadi, kang kalau terus baca novel ni mesti aku tertidur punya... Nasib baik ada kopi pahit... Sluurrppppp...!!

Mata kembali segar....

Bila bukak TV pulak, diorang tayang cerita yang entah hapa-hapa entah. Aku tak faham la kenapa stesen tv kat Malaysia ni asyik tayang cerita yang sama berulang-ulang? Kalau dulu masa kat arab, siaran tv ada macam-macam! Beratus-ratus channel boleh pilih nak tengok. Bezanya kat Malaysia ni nombor channel sampai beratus tapi channel tak sampai pun lapan ratus! Kepala terteleng ke 75 darjah ke arah barat laut. Tengok jam kat dinding baru pukul 12.00 tengah malam....

Sabar, Nan... sabaarrrr......

Bila menunggu ni sebenarnya banyak benda kita boleh buat. Boleh baca Quran, boleh makan megi, boleh main internet. Walau macamanapun, terpulang pada kita untuk memilih apa aktiviti yang kita nak buat. Kebetulan masa tu aku teringat yang kereta aku dah 3 minggu tak basuh since jemput wife and anakanda Harith dari Johor. Apa lagi, bagaikan bangla carwash aku sental kereta kesayangan sampai berkilat!
Entah kenapa tengah-tengah malam tu terasa macam bersemangat pulak sental kereta dengan memakai jersi Brazil sambil bernyanyi lagu La Vida Loca nyanyian Ricky Martin.. Mungkinkah ini tanda-tanda awal Brazil nak menang?

Masa tengah lap cermin depan, aku perasan macam ada kain pulak kat atas pokok kedondong depan rumah. Aku tak amik port sebab aku pikir tu mesti kerja anak Uncle Yuen yang sidai kain kat atas pokok. Anak dia tu pelik sikit sebab suka main kejar-kejar dengan anjing. Tapi yang lagi pelik, hari tu aku tengok dia duduk bersila depan rumah lepas tu borak-borak dengan anjing sambil ketawa. Seram jugak mamat ni boleh berborak dengan anjing.. Walaupun dia suka dengan anjing dia, tapi aku tak suka. Aku tak suka sebab anjing dia suka kencing kat spotrim tayar kereta aku. Habis berkarat spotrim tu!

Walau macamanapun, aku tahu anjing anak Uncle Yuen ni pun tak suka aku sebab bila aku lalu je depan dia, dia akan buat muka garang sambil kuis-kuis kaki macam nak kejar. Faktor utama dia tak suka aku sebab aku pernah baling batu kat kepala dia masa dia nak kencing kat spotrim tayar kereta kesayangan aku. Kelam-kabut dia lari macam cacing tak cukup tanah.. Haa, baru padan muka dia. Amboi, senang-senang je dia nak shishi kat spotrim orang!

Aku perasan kain kat pokok kedondong tu makin lama makin panjang pulak ke bawah. Aku mula tak sedap hati. Aku tengok jam kat dalam kereta dah pukul 12:45 minit malam.

"Takkan anak Uncle Yuen panjat pokok kedondong tu main tarik kain pulak kot...?" Aku cakap sorang-sorang.

Untuk memadamkan rasa cuak yang mula bersinar dalam hati, aku nyanyi lagu Lemon Tree nyanyian Fool's Garden sambil terus mengelap kereta.

GEDEBUKKK..!! Bunyi benda jatuh kat atas porch kereta. Aku pandang atas kat porch kemudian mata aku melirik ke pintu pagar. Dekat pintu pagar ada perempuan, rambut kerinting panjang tergantung terbalik macam kelawar. Kaki kat atas kepala kat bawah. Disebabkan terperanjat, aku terus capai baldi yang penuh air sabun dan lemparkan kat benda tergantung terbalik tu. Sial, benda tu ketawa mengekek.. Dia kata,

"Eeeeehheeeeheeeeee....... Mulut berbuih, bangggggg....Hihihiiiiiiiiiiiiiiii....!!!!"

Dengan pantas aku lari masuk rumah, tutup pintu terus masuk dalam bilik. Dalam bilik, aku berselubung dalam selimut. Seram nak mampos! Aku tutup mata. Habis semua surah aku baca hatta alif ba ta dan ABC sekalipun aku tibai.. Entah pukul berapa aku terlelap pun aku tak tahu..

Malam tu Brazil entah kemana, Mexico pun entah kemana.Apa yang aku tahu pukul 5.00 pagi alarm aku berbunyi. Terjingkit-jingkit aku pergi tengok kat porch depan, baldi masih lagi tergolek dan lantai masih basah dengan air sabun.

Sejak malam tu, aku dah tak berjaga lagi malam-malam nak tengok bola. Tengok pokok kedondong kat depan rumah bila waktu malam pun terasa macam seram je. Bagi yang berjaga malam tengok World Cup 2014 tu hati-hati, selamat menonton dan menyokong pasukan kegemaran anda. Aku? Takpelah, aku baca result kat surat khabar je esok pagi...