jom follow....

Tuesday, 17 September 2013

Tips membeli perfume?


Pagi tadi lepas bayar duit kete kat sebelah bangunan KWSP, aku terus ke Sogo. Saja la jalan-jalan, cuci mata kejap tengok minyak wangi sambil ushar-ushar SALE yang hebat seperti yang diorang selalu perkatakan di serata ceruk alam. Lagipun opis aku dengan Sogo idok le jauh benor, tak sampai 10minit pun jalan kaki dari opis ke Sogo. Eleh, kalau aku ceritakan kat korang pasal opis aku pun bukannya korang berminat pun, kan?

Sebenarnya aku tengah meriki minyak wangi Tommy Hilfiger Classic. Minyak wangi kesukaan, haruman yang menyegarkan. Dari dulu lagi aku suka minyak wangi ni, tapi macam susah je nak dapatkan minyak wangi jenis tu sekarang ni. Jadi, disebabkan aku gagal mendapatkan minyak wangi yang aku nak.. aku pun kecik hati dengan Sogo sebab tak jual minyak wangi yang aku suka tu...

Bila sampai kat opis, dan bagi merawat hati yang kecik, aku google pasal minyak wangi. Aku cari tips serta rahsia yang ada pada minyak wangi. Atas dasar semangat kesukaan terhadap minyak wangi, adalah baik bagi aku untuk berkongsi rahsia ni dengan korang yang kaki beli minyak wangi! Mungkin fakta ni berguna buat korang yang selalu beli minyak wangi..

Tak tahu le korang tahu ke tak.. Bagi yang tahu, mungkin boleh share entry ni pada kawan-kawan yang tak tahu. Bagi yang tak tahu sila baca perenggan yang seterusnya. Harap ia dapat membantu sedikit sebanyak menambah ilmu tentang perfume masa nak beli nanti..

Selama korang beli perfume ni, korang ada perasan tak perkataan yang tertera kat botol minyak wangi tu contohnya Eau De Toilette, Eau De Parfum dan lain-lain..? Sebenarnya istilah ni merujuk kepada kekuatan wangian atau lebih khusus berapa banyak kandungan pati ditambah kepada alkohol gred tinggi dan / atau air.

'Parfum' ( jenis umum paling pekat korang boleh beli ) mempunyai perfume oil/pati dalam 15-25% yang larut dalam alkohol. Mana-mana campuran dengan kadar yang lebih rendah daripada minyak alkohol dikenali sebagai Eau (yang mana cara sebutannya eewww) Heh!

a) Eau Fraiche ( biasanya 3% or less perfume oil)
b) Eau de Cologne - EDC (2-5% perfume oil)
c) Eau de Toilette - EDT (4-10% perfume oil) - Biasa ada pada kebanyakan brand..
d) Eau de Parfum - EDP (8-15% perfume oil) - Brand agak mahal contoh Chanel no.5 dll.
e) Soie de Parfum (15-18% perfume oil) - Brand memang mahal contoh Hermes dll.
f) Parfum (15-25% also sometimes referred to as extract or extrait) - contoh original Chanel no.5, dll
g) Perfume oil / pati (15-30% perfume oil in an oil rather than alcohol base)

Korang jugak berkemungkinan untuk jumpa Parfum de toilette. Kebanyakan syarikat pengeluar menggunakan istilah ni untuk menggambarkan kepekatan yang sama seperti Eau de Parfum atau antara Eau de Parfum dan Parfum (8- 25%).

Ada 3 jenis wangian or perfume yang paling biasa kita beli kat mana-mana premis kedai minyak wangi antaranya :

a) Parfum - ini adalah satu daripada wangian paling kuat boleh didapati. Ini bermakna korang hanya perlu menggunakan dalam kuantiti yang sedikit dan wangian akan bertahan lebih lama bergantung pada jenis kulit. Bau akan bertahan dari 6 hingga 8 jam atau lebih!

b)Eau de Parfum EDP - Ini adalah ringan daripada parfum dan tak la mahal sangat, tapi ia masih mempunyai bau wangian yang tahan lama. Bau boleh bertahan dari 3 hingga 5 jam.

c)Eau De Toilette EDT - Ini adalah wangian ringan dan paling biasa digunakan untuk kegunaan harian yang kasual. Ia adalah yang paling kurang mahal daripada Eau De Parfum. baunya pulak boleh tahan selama 2 hingga 4 jam.

Ini contoh minyak wangi yang ada kat pasaran sekeliling kita sekarang ni....



aik, minyak wangi Body Shop pun ada jugak kat sini..?


Ada banyak lagi yang lain, tapi maleh aku nak tempek semua..

Sedikit tips wangian yang boleh aku share kan kat sini :

Semburkan sikit minyak wangi faveret korang kat sikat rambut korang. Aroma yang akan berlangsung selama beberapa jam dan membuatkan rambut korang bau semerbak! Sesetengah orang suka sembur 'squirts' sedikit wangian kegemaran diorang secara langsung kat dalam syampu dan/atau perapi untuk bau wangian tambahan.

As we know, fragrance scent rises, so for to your perfume smell. Spray all your pulse point from your ankle, behind knee, wrist, inside your arm, neckline etc. Remember to FIRST put on your fragrance scentec body lotion or body creme before your perfume. This will help ensure your smell will last hours longer and you will not need to use as of your perfume. So, if you get the gift set with all those added fragrance goodies, use them!!

Terima kasih kerana sudi membaca.. Harap ia dapat membantu.. :)

5 comments:

  1. sembur kat baju okay tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sembur kat baju is ok. tapi lama-kelamaan baju tu akan jadi masam and bau perfume jadi tak tahan lama.. :)

      Delete
  2. Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah elmu.

    Gema Parfum
    Parfum Kualitas Original.

    ----------

    ReplyDelete
  3. nak lebih tips tentang perfume? boleh lawati blog saya

    nurazwanorazmi.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah elmu.

    Gema Parfum :
    Parfum terwangi di dunia.

    ----------

    ReplyDelete